Honlapkészítés

Ebben a leírásban bemutatjuk, hogyan vágjunk bele a honlapszerkesztésbe. Milyen lépeseket hajtsunk végre és milyen fontos szempontok vannak egy honlappal kapcsolatban.

Bemutatjuk, hogy hogyan kezdjünk hozzá:

 • Domain név választás
 • tárhelyszolgálatató kiválasztása
 • Egyedi fejlesztés vagy nyílt forrású tartalomkezelő

Kell fejlesztő a honlapon elkészítéséhez?

Válasz röviden nem. Egy nyílt forrású tartalomkezelővel (pl.: WordPress) programozás/kódolás nélkül megoldható egy modern, letisztult és reszponzív honlap elkészítése. Természetesen nagy előny, ha értünk a HTML, CSS és Javascript programozási nyelvekhez.

Ezt programozó/webfejlesztőként mondom. Sok helyen lehet olvasni, hogy egy egyedi fejlesztésű weboldal kell, az igényes megoldásokhoz, de véleményem szerint ez nem minden esetben igaz.

Honlapkészítés ingyen?

Szintén nagyon sok helyen futok bele abba is, hogy ingyenes honlap vagy honlapkészítés. Ez egy tévhit, ilyen nincs. Sok helyen el lehet jutni egy szintig, ami ingyenes honlapot biztosít, de utána megrekedünk (ez legfeljebb gyakorlásként jó).

Egy éles honlaphoz szükségünk van egy domain névre és stabil, gyors és jól működő tárhelyre és ezeket nem adjak ingyen.

A honlapkészítés ezen fázisain nem tudunk sajnos spórolni, viszont a honlap elkészítésén annál inkább ezt később részletezzük, de most visszatérünk a weboldal készítés lépéseire.

Domain név: kulcsszó vagy brand?

Mi az domain név? Ezt kell beütni a böngészőnkbe és ezt beütve jelenik meg a honlapunk. Egy jó domain név utal a cégre vagy arra, amiről a honlap szól. Személy szerint én a brand építést javaslom (pl.: cegnev.hu). Egy jó domain nem tartalmaz, ha lehetséges kötöjeleket.

Domain végződésre tippek: Ha magyarországi piacot célozzuk meg, akkor .hu végződés, ha külföld, akkor véleményem szerint .com.

Tárhely választás

Itt egy nagyon fontos szempont, hogy ne ár és tárhely méret alapján döntsük kizárólag. Egy nagy méretű tárhely, olcsó áron, de lassú sebességgel nem igazán nyerő.

Két típus:

 • osztott tárhely (egy szerveren kapunk egy szeletet a tárhelyünknek)
 • dedikált szerver(VPS): egy komplett virtuális szervert kapunk, amit csak mi használunk

A dedikált szerver jóval drágább megoldás, mint egy osztott tárhely, ennek használatát abban az esetben javaslom, ha nagy forgalomra számítunk a weboldalunkon. Sőt ehhez biztos, hogy szükségünk lesz egy szakemberre, aki ezt a szervert szakszerűen beállítja.

Osztott tárhelyek esetén még fontos szempont, hogy SSD-s legyen. Ez röviden egy gyors írási/olvasási sebességgel rendelkező merevlemezes tárhely. Egy jó tárhely+domain éves költségese kb.: 15000 forint. Ha komolyan gondoljuk, hogy egy jó és gyors honlapot szeretnénk, akkor ez minimum kiindulás.

Plusz tárhely tudnivalók, amire nagyon érdemes figyelni:

 • Folyamatos ügyfélszolgálat
 • Rendszeres biztonsági mentés
 • Ingyenes SSL tanúsítvány
 • legalább 99%-os rendelkezésre állás
 • Nyilt forráskódú CMS rendszerek egy kattintással történő telepítése
 • Cpanel (itt lehet email címeket, átirányításokat stb. beállítani)

Egy jogos kérdés lehet, hogy magyar vagy külföldi tárhelyszolgáltatót válasszunk?

Ha Magyarországon folytatjuk a tevékenységünket és látogatóink zöme innen érkezik, akkor magyar tárhely szolgáltató jöhet csak szóba. Hiába van egy hiper/szuper gyors tárhelyszolgáltató Amerikában, mire oda elér a weboldalhoz intézett kérés az érezhetően hosszú ideig fog tartani. Ha külfödön foltytatunk tevékenységet, akkor érdemes egy megfelelő külföldi szolgáltatónál körülnézni.

Mégis hogyan kezdjek neki?

Ha már megfoglalmazódott bennünk a honlapkészítés gondolata, akkor már egyfajta elképzelésünk van a honlapunkról illetve, hogy mivel is fog majd foglalkozni a honlap. Ha ezen a fázison már túl vagyunk, akkor egy fejlesztőt (vagy saját magunk állunk neki) kell keresnünk és domain nevet és egy tárhelyet kell foglalnunk. Természetesen a domain név és tárhely kiválasztása már sokkal előbb is megtörténhet.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hogy biztos megtudunk minden lépést tenni, akkor érdemes egy szakembert választanunk. Cégünk ebben tud Önnek segítséget nyújtani több, mint 7 éves szakmai tapasztalattal. Keressen bátran minket, tekintse meg szolgáltatásainkat és árainkat. Ha kíváncsi munkánkra, akkor pedig nézze meg a referenciánkat.